dnes je 14.5.2025

Input:

133/2025 Sb., Vyhláška o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

č. 133/2025 Sb., Vyhláška o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
VYHLÁŠKA
ze dne 5. května 2025
o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 120/2008 Sb., zákona č. 139/2014 Sb. a zákona č. 180/2016 Sb., (dále jen „zákon”):
§ 1
Předmět úpravy
Tato vyhláška upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie1)
a)  způsob poskytování informací o škrobu, luštěninách a olejnatých semenech a výrobcích z nich,
b)  druhy škrobu, luštěnin, olejnatých semen a výrobků z nich s členěním na skupiny a podskupiny,
c)  pro jednotlivé druhy škrobu, luštěnin, olejnatých semen a výrobků z nich požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní odchylky balení a
d)  minimální technologické požadavky pro škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich.
§ 2
Vymezení některých pojmů
(1)  Pro účely této vyhlášky se rozumí
a)  škrobem prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu, popřípadě následně modifikovaný fyzikálním způsobem nebo enzymy,
b)  maltodextrinem škrob modifikovaný enzymatickou hydrolýzou škrobu,
c)  výrobkem ze škrobu škrob s přídavkem dalších látek, určený pro přípravu pokrmů,
d)  pudingem v prášku výrobek ze škrobu s obsahem škrobové složky nejméně 60 % s přídavkem dalších látek, určený pro přípravu pokrmů,
e)  dextrózovým ekvivalentem (DE) obsah redukujících cukrů v sušině v procentech vyjádřený jako glukóza, který určuje stupeň hydrolýzy škrobu,
f)  luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin,
g)  předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu,
h)  luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky a půlená technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami,
i)  luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek, popřípadě tříděné podle velikosti částic, ze sójové mouky odhořčené,
j)  luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin, v případě sóji příčně řezaná, mačkaná a odhořčená,
k)  vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin,
l)  naklíčenými luštěninami luštěniny technologicky upravené klíčením tak, aby došlo ke zvýšení výživových hodnot a zvýšení stravitelnosti,
m)  bílkovinným hydrolyzátem z luštěnin luštěniny technologicky upravené tak, že hydrolytickým rozštěpením bílkovin dojde ke vzniku směsi různých peptidů a aminokyselin, případně směsi aminokyselin,
n)  proteinovým izolátem z luštěnin prášek získaný hydrolýzou při štěpení bílkovin obsažených v luštěninách,
o)  sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracovaných sójových bobů, sójové mouky nebo sójové bílkoviny,
p)  sójovou moukou loupané sójové boby mleté na stejnorodý
Nahrávám...
Nahrávám...